fbpx Den Norske Skolen Costa Blanca DNSCB | Más Amigos

Den Norske Skolen Costa Blanca DNSCB

Inicio > Den Norske Skolen Costa Blanca DNSCB

Den Norske Skolen Costa Blanca DNSCB

Bulletinen

Eventyret startet i el Romeral for fire tiår siden. Den Norske Skolen Costa Blanca hadde 40 års jubileum tidligere i år, og er en av de eldste norske institusjonene i området. Vi har snakket med dagens rektor Knut Lithell, og initiativtaker til norsk skole i utlandet Eva Warpe.

Eva Warpe kom til Alfaz del Pi tidlig på 70-tallet, da hovedgaten var av leire og byen huset to hoteller og to matbutikker. Landet ble styrt av general Franco og tilstandene var fattigslige, men til tross for dette så Eva og nå avdøde ektemann Johan muligheten til å investere for fremtiden. I 1972 bygget paret El Romeral, og stadig flere prosjekter skulle se dagens lys.

Ekteparet Warpe hadde 4 barn, og når det gjaldt skolegang var det intet valg. De som bodde i Alfaz sognet til Almafra skolen der disiplin og kjønnsforskjellene var utpreget. Guttene med midtskill og finkjemmet hår, og jentene fine i tøyet og med oppsatt hår. Guttene lærte mattematikk og jentene lærte håndarbeid. Paret ønsket noe annet for sine barn og fant ut at enten gjør de noe ellers går ferden tilbake til Norge. Til glede for daværende og kommende generasjoner valgte de å “gjøre noe”. Nå avdøde Jon Svanberg, senere norsk konsul, som selv hadde barn så også behovet for en norsk skole i området. Sammen undersøkte de med norske myndigheter om mulighetene for å starte en norsk skole.

—Jon sa til meg: “på en betingelse: du skal være formann på skolen!”, minnes Eva og tenker tilbake på gode minner sammen med Jon Svanberg og hans familie. Den “gamle gjengen” har alltid holdt sammen, men nå er det dessverre bare meg igjen, sier damen ettertenksomt og penser tilbake til skoleoppstart i 1972.

Etter mye om og men, søknader og telefonsamtaler fikk Eva og Jon tillatelse til å starte norsk skole i Alfaz del Pi. Det ble satt et minimumskrav på 12 elever, men hver gang de talte kom de til bare 11 og tiden begynte å løpe mot skolestart. Eva og Johans sønn Karl-Johan ble skolens 12. elev. Initiativtakerne kunne puste lettet ut, og 29. august 1972 ble den norske skolen åpnet med adjunkt Solveig Bjune, nyankommet fra Norge, som skolens første lærer. Dog manglet de skolelokalet som ikke var ferdig byggetennå. Initiativtakerne var snartenkte, og benyttet informasjonen
på Romeral som midlertidig skolelokale. Ryktet om norsk skole spredte seg, og innen jul var de hele 34 elever. Margrethe og Johan Eide kom inn som lærere, og tok med seg skolebøker fra Norge. Eva finpusset spansken (måtte helt til Valencia for å gå på kurs) og hoppet inn som spansklærer. Skoleturer ble arrangert til Jeréz og Madrid, foreldrene var med og det ble trykket opp t-skjorter med skolens navn. Skolen ble lyspunktet for nordmenn i området.

Fra en håndfull nordmenn på 70-tallet er tallet steget til dagens flere tusen. Oppimot 3000 nordmenn er registrert i manntallet i Alfaz del Pi kommune, men det reelle tallet er mye høyere. I samme periode har Alfaz del Pis generelle innbyggertall steget fra noen hundre til dagens 21 670 innbyggere, hvorav 56 prosent er utenlandske innbyggere.

—Det er utrolig, det har vokst seg litt over hodet. Veldig mange byggeprosjekter, man trodde det skulle gå til himmels, sier Eva som har overværet tre økonomiske kriser i Spania, en på tidlig 80-tall, en på tidlig 90-tall og dagens krisesituasjon. Utviklingen har vært enorm de siste 40 årene.


Knut Lithell er fulltids rektor ved DNSCB. Småskolelærer Solfrid Storum demonstrerer den moderne elektroniske tavlen hun bruker i undervisningen.Eva Warpe var en av initiativtakerne til norsk skole i utlandet for 40 år siden.

 

Knut Lithell har vært rektor ved skolen siden han og familien kom til Spania for 13 år siden. Han hadde tatt seg permisjon fra sin rektorstilling i Norge, men ved endt permisjonstid valgte familien å bli værende. Ekteparet Lithell har felles arbeidsplass. Mens Knut er fulltids rektor, er konen Kari sosiallærer.

 

Skolen har vokst seg gradvis større med årene. Fra minstekravet på 12 skolebarn, er antallet øket til maks kapasitet på 204 elever. Det er ventelister for ungdomstrinnet, og inntaksmøte foregår hver onsdag morgen. Det er et krav at barna har norsk statsborgerskap og norsk pass.

—Vi ser fler og fler 2. og 3. generasjons barn, hvor foreldrene ser større fremtidsmuligheter for barna i Norge enn i Spania, og melder dem inn på skolen. Mange kan ikke norsk, og må få støttetimer. Jo yngre de fremmedspråklige barna er desto bedre går integreringen i norsk skole. Noen velger å ta 10. klasse på norsk skole for så å fortsette på videregående som forberedende for å reise til Norge, sier Knut Lithell.

Skolen satser mye på norskundervisning. Styret setter av penger til norskundervisning for elevene. De låner også bort lokalene til norskundervisning for spansk helsepersonell som skal til Norge for å arbeide.

1 april er den store dagen for skolen. Da skal det nye skolebygget være ferdig, et tre etasjers bygg med gymsal i kjelleren. Den nye delen er for ungdoms- og videregående trinn, med godt tilrettelagte fasciliteter også for funksjonshemmede. Byggearbeidene har foregått noen måneder, pilarene er reist og betongkonstruksjonen er godt i gang.

Dagens skole fremstår som trivelig med moderne utstyr. Knut viser velvillig frem en av 4 nyanskaffede elektroniske tavler.

—Alle klasserom skal etterhvert ha en slik tavle, sier Knut mens småskolelærer Solfrid Storum demonstrerer innretningen av den betegnende typen SMART. Tavlen er tilknyttet internett og fungerer som en datamaskinstyrt storskjerm med touch screen og verktøy for alle type funksjoner.

Mange tidligere og kommende generasjoner er takknemlige for Eva Warpes og de andre pådrivernes initiativ til norsk skolegang i Spania, et initiativ som gav lys og grobunn for videre vekst i den norske kolonien i Alfaz del Pi!

Sofia Wirberg
Sofia Wirberg
Sofia Wirberg
Sofia Wirberg
Sofia Wirberg
Sofia Wirberg
Sofia Wirberg
Torrevieja
Mar Menor
Martes, 2019-01-29
Alfaz del Pi
Torrevieja
Mar Menor
De Lunes, 2019-02-25 hasta Miércoles, 2019-02-27

Betala alla räkningar från banken i Sverige; Ronnie Nordin besöker Más Amigos: Att lyckas med medelhavsväxter; Huskollapsen i Orihuela Costa: Fullförsäkrade Owe Andersson får ingen ersättning; Mercadona-ost vinner internationellt pris; Guide Michelin 2019: Stjärnregn över Costa Blanca; Julmaten i Sverige och Spanien; Pepparkaksparfait med clementinsås; Viner från Mallorca; Guía Penin - Spaniens vinbibel; Katana Street Food Corner

Invigningen nya lokalen i Torrevieja; Spaniens nya supertåg kommer till Elche; Embajadores i Madrid hippast i världen; Spansk sjukvård effektivast i världen; Kommande helgdagar; Spanien lockar fler turister än USA; Flygplatsen i Murcia öppnar i januari; Ikea öppnar i Torrevieja; Guiden till Spaniensverige; Vi besöker norska skolan 21 i Rojales; José Sánchez: Drar fulla hus till Torreviejas konserthus; Kurt Weid: Potatis en 24 underskattad knöl; Peter Axelsson: Ge sherryn en chans

Más reciente sugerencias

Ir a sugerencias
18060  —  2019-01-09 18:16
Hyr parkering på flygplatsens Long stay parkering. Fungerar perfekt. Alltid under tak, 24h bevakning och strathjälp 24-7 om det behövs. Går igenom parkeringshuset och på 10 min från bagageutlämningen...Read more
18305  —  2019-01-04 17:18
Kostar 145 euro på Sportlovet hos Roberto standardpris. Vill ha halva priset som du nämner, hur gör jag då? Centauro tar 8,45 euro. (med egen försäkring)Read more

Más reciente anuncios

Ir a anuncios
Martes, 2018-12-18 01:19  —  b.json
Rollator med stora hjul i gott skick,fällbar motionscykel köpes omgående runt Torreveija. bjorn.johannesson2@gmail.com +46 707652434Read more
Domingo, 2018-12-16 17:27  —  RODE
Tvättställ inkl blandare. 60 cm brett Tvättstället har några år på nacken, men är helt felfritt. Blandaren fungerar utan problem. Finns på Orihuela Costa. Pris 65 euro el bud annikarode@msn.comRead more

Más reciente comentarios

Lunes, 2015-07-13 11:05  —  Ulricsson
Hola! Undrar också var vägbeskrivningen är? Hade varit intressant med ett besök!Read more
Jueves, 2014-11-20 23:18  —  Marre
Hej! Önskar vägbeskrivning till grottorna. Hittar den inte påser hemsida Hälsningar MarianneRead more

© Más Amigos, C/Capitán García Gea 17, 031 82 Torrevieja España - +34 966 70 00 84 - webmaster@masamigos.com